Tempels in Pushkar
Een van de heiligste plaatsen in India, Pushkar is een relaxte stad omgeven door heuvels aan drie zijden van de grens woestijn. Ook wel bekend als de 'stad van de tempels', Pushkar is een van de oudste Indiase steden huisvesting van meer dan 400 oude tempels. Een tour naar Rajasthan kan niet worden voltooid zonder een bezoek aan de beroemde en legendarische tempels, vooral die van Pushkar. Naast de verschillende heiligdommen die Pushkar heeft van, de Brahma Tempel is de bijzondere attractie want het is de enige tempel in India gewijd aan Lord Brahma. De ietwat slaperig stadje Pushkar weerklinkt in enthousiasme en levendigheid met hectische activiteiten tijdens beurzen en festivals, de meest prominente zijn de Pushkar Camel Fair. Check out de verschillende tempels van Pushkar die zeker zal je tegenhouden hierin.

Temples in Pushkar
Brahma Temple
Een belangrijk pelgrim centrum voor de Hindoes, wordt de Brahma tempel genesteld in de Pushkar vallei, dat ligt buiten de Nagaparvat en Anasagar Lake. Deze plaats, gevuld met natuurlijke schilderachtige schoonheid, heeft een speciaal plekje in de harten van de Indianen. Er wordt aangenomen dat Lord Brahma, samen met alle goden en godinnen, voerde een Yagya hier. Legende heeft het ook dat de oude Lake Sarovar wonderbaarlijke wijze was verschenen, toen een lotus viel uit de handen van de Heer Brahma en liet zich in deze vallei. Brahma Tempel is de enige tempel gewijd aan Lord Brahma (de schepper van het universum volgens de Hindoe mythologie) in het hele land. U kunt het identificeren van ver, door zijn rode torenspits en het beeld van een hans (de gans als heilig beschouwd aan Lord Brahma). Gebouwd in marmer, is de tempel versierd met zilveren munten en onthult een zilveren schildpad op de vloer.

Savitri Temple
Gewijd aan de eerste vrouw van Lord Brahma's, Godin Savitri, is deze tempel gelegen op een heuvel direct achter de Brahma tempel. Terwijl het beklimmen van de lange reeks van stappen die leiden naar de tempel, kan men het panoramische uitzicht op het meer en de omliggende tempels en zandduinen te vangen. De aanwezigheid van de enige Brahma tempel in Pushkar is de uitkomst van Savitri vloek te Brahma op trouwen een andere Godin, Gayatri, terwijl het starten van zijn yagna in Pushkar.

Rangji Temple
De gracieuze en opvallende Rangji Temple is een andere populaire heiligdom dat getuigen duizenden pelgrims en toeristen per jaar. De tempel is gewijd aan Lord Rangji, verondersteld om een ‚Äč‚Äčincarnatie van Heer Vishnu zijn. De invloed van de Zuid-Indiase stijl, Rajput en Mughal stijl in de architectuur van de tempel is zeer opvallend en in het oog springende. De hoog oprijzende 'Gopuram' heersen vooral in het heden in Zuid-India tempels is een ander kenmerk van de tempel die bezoekers trekt.

Warah Temple
De Warah tempel herbergt het beeld van Heer Vishnu in de vijfde incarnatie van een wild zwijn. Gebouwd door koning Anaji Chauhan (1123-1150), wordt deze tempel als even belangrijk als de meest populaire Brahma tempel. Volgens de mythologie, wordt aangenomen dat Vishnu naar de aarde kwam in de vorm van een wild zwijn aan de demon Hirnayaksh te doden en te bevrijden het land van zijn wreedheden.

Apteshwar Temple
Dit 12e-eeuwse Apteshwar Tempel is een ander belangrijk heiligdom bezocht door tal van liefhebbers het hele jaar door. De tempel is gewijd aan Lord Shiva en is artistiek en prachtig aangelegd. Blijkbaar is de oudste en meest gerespecteerde Indische God, Shiva wordt verondersteld te zijn naar beneden om deze tempel te komen en te zegenen zijn volgelingen van harte.