Pushkar Fair richtlijnen
Pushkar Fair richtlijnen
Feiten en cijfers
Bevolking: 15.000
Talen: Hindi en Engels
Beste tijd om te bezoeken: oktober-maart
STD Code: 0145
Bevolking: 20.000
Talen: Hindi en Engels
Beste tijd om te bezoeken: oktober-maart
STD Code: 0145
PIN-code: 305.520

Hoe te bereiken
Het dichtstbijzijnde vliegveld is Jaipur (145 km), van waar men vluchten voor Delhi en Mumbai kan nemen.
Ajmer is het dichtstbijzijnde station van waaruit men de trein kan nemen voor de belangrijke bestemmingen in Rajasthan en andere delen van India. Shatabdi Express voor Delhi is een goede optie voor de toeristen op zoek naar comfort en bewust van de factor tijd. Jaipur-Bandra Express is de ideale schakel voor de toeristen op weg naar Mumbai spoor.

Pushkar is verbonden met Ajmer over de weg, dat is ongeveer 14 km afstand. Bussen in de meeste gevallen laten Ajmer in de ochtend van Daulatabad bus staan. Jeeps en taxi's zijn ook beschikbaar, maar op een vrij hogere kosten. Afstanden van Pushkar naar enkele grote steden zijn New Delhi (403 km), Jaipur (145 km), Udaipur (289 km), Mumbai (285 km), Agra (377 km), Jodhpur (214 km) en Chennai (1992 km) .

Plaats
Het pittoreske Pushkar ligt in een vallei zowat 14 km uit Ajmer in de Noord-Indiase deelstaat Rajasthan. Omgeven door heuvels aan drie zijden en de duinen aan de andere kant, Pushkar vormt een fascinerende locatie en een passend decor voor de jaarlijkse religieuze en veemarkt.

Klimaat
Pushkar heeft een extreem klimaat met warme dagen en koude nachten in de zomer. De maximale temperatuur tijdens de zomer kan oplopen tot 45 ° C, terwijl in de winter kan het onder 10 ° C. Er is niet veel regen tijdens de moesson. Het beste seizoen om deze plaats te bezoeken is in de winter (oktober tot half maart).

Legends
Pushkar is een van de vijf dhams of bedevaarten die in hoog aanzien worden gehouden door Hindoes, de andere zijn Badrinath, Puri, Rameswaram, en Dwarka. Er wordt gezegd dat in de strijd lord Brahma doodde de demon Vajra NaBH met een lotusbloem, wiens bloemblaadjes zweefde down to earth en landde op drie plaatsen in en rond Pushkar waar meren ontstonden. Volgens legenden, Pushkar Lake is omgeven door een 500 tempels en 52 paleizen (meerdere rajas en maharadja's onderhouden paleizen hier om een ​​bedevaart) op een punt. De Brahma tempel is de belangrijkste tempel hier en is in feite de enige Brahma tempel van India. Het is interessant op te merken dat Brahma niet aanbeden wordt, ook al is hij een van de heilige drie-eenheid van het Hindoeïsme. Brahma, zo wordt gezegd, was neergedaald op aarde om een ​​Yajna (brand-offer) uit te voeren. Zijn vrouw Savitri was niet bij hem op dat moment en de Yajna zou onvolledig zijn zonder haar. Daarom Brahma trouwde met een lokaal meisje en ging voor de Yajna. Ondertussen Savitri geland op aarde en, na het vinden van deze nieuwe bruid zittend naast Brahma, vervloekte hem dat hij nooit ergens anders zou worden aanbeden op aarde.

Beurzen en festivals -
Rajasthan is op zijn kleurrijke best tijdens beurzen en festivals. Er zijn tal van festivals het hele jaar, die het anders moeilijk en somber leven van de dorpelingen van de woestijnen fleuren.

Een van de meest populaire en charismatische beurzen van de woestijn is de Pushkar fair, gehouden op de 11e dag van de lichte helft van de maan. De tijd van de beurs komt overeen met de westerse maand oktober / november.

Gedurende vijf dagen in een jaar, alle goden opnieuw Pushkar en zegen de vrome. Dit is goed voor het ongelooflijke aantal toegewijden die massaal naar het meer van hun zonden weg te wassen. Pushkar Lake is de meest heilige meer in India. Van oudsher hebben mensen hier verzamelen jaarlijks tijdens de maand van Kartik. Tijdens de dagen van de mela, wordt de anders rustige meer opgeslokt door religieuze ijver. Duizenden gelovigen samenkomen om een ​​duik te nemen, sadhu's stammen af ​​van de Himalaya en mensen bidden voor redding naar het geluid van verzen uit de Heilige Schrift, dat de lucht te vullen.

Voor de woestijn mensen, deze grote gemeente heeft enorme economische gevolgen. Deze vijf dagen, naast dat het een periode van ontspanning en feestelijkheden voor de dorpelingen, komen overeen met de grootste veemarkt in het land. Dieren, voornamelijk kamelen, worden rond gebracht van mijlen. Trading is levendig als enkele duizenden stuks vee uitwisseling handen. Alle kamelen worden gereinigd, gewassen, versierd, sommige zijn interessant geschoren om patronen te vormen, en speciale kraampjes opgezet verkopen opsmuk en sieraden voor de kamelen. Een van de interessante bezienswaardigheden is het doorboren van de neus van een kameel. Races en wedstrijden worden georganiseerd. Kamelen lope over het zand, soms gooien hun ruiters op de uitgestrekte stranden, temidden van gejuich en gejoel van duizenden toeschouwers. Een interessant evenement is de kameel schoonheidswedstrijd waar ze worden versierd en geparadeerd. Ze poetsen zichzelf voordat de drukte genieten van elk moment van de aandacht die ze krijgen.

Tulband hoofden, de kleurrijke sluiers en rokken van de vrouwen brengen levend houden van de dorre woestijn. Het dorp vrouwen zijn gekleed in hun beste kleren en opsmuk voor de vijfdaagse mela.

Als de avond daalt op de duinen, kan men geluiden van de ektara (een single-snaarinstrument) en de soulvolle tunes van de Rajasthani folk liedjes horen. Rook stijgt op uit de geïmproviseerde en tijdelijke branden waar het diner wordt gekookt. Mensen beginnen met pensioen te gaan om hun respectieve tenten en hotelkamers rusten tot de volgende dag toen hectiek begint opnieuw.