Brahma tempel
Brahma Tempel is de enige tempel die is gewijd aan Lord Brahma in India. Gelegen in de buurt van het Meer bij Pushkar in Rajasthan, Brahma tempel ontvangt veel pelgrims naar zijn drempels per jaar. Gebouwd in de 14e eeuw, Brahma tempel herdenkt Lord Brahma, die wordt beschouwd als de schepper van dit universum volgens het hindoeïsme. Heer Brahma is een onder de drie-eenheid van de Hindoe goden, de andere is Shiva en Vishnu.

Brahma tempel
Voor de hindoes, Brahma-tempel is een belangrijk bedevaartsoord. Opgegroeid op een hoog platform, de tempel ligt in de Pushkar vallei die bekend staat om zijn natuurschoon. Pushkar wordt beschouwd als een heilige plaats door de Hindoes, aangezien alle Goden en Godinnen van het Hindoe pantheon waargenomen een 'Yajna' hier. Bovendien is de Pushkar Lake in de buurt van deze tempel wordt verondersteld te zijn verschenen als een Lotus bloem viel uit de handen van Lord Brahma in deze vallei. Volgens de Hindoe mythologie, zodra Lord Brahma werd vervloekt dat hij niet vaak zou worden aanbeden door de mensen. Wijten aan de reden, dit is de enige bekende tempel in de wereld, waar Lord Brahma wordt aanbeden.

Volledig opgetrokken in marmer, kan de tempel gemakkelijk worden geïdentificeerd met zijn hoge rode torenspits. De tempel is bereikbaar met een vlucht van marmeren trappen. Een beeld van 'Hans' (ganzenbord) kunnen worden getraceerd aan de ingang van het belangrijkste heiligdom. Men kan ook ter plaatse de zilveren schildpad, die is in reliëf op de vloer in de voorkant van de Sanctorum. In de nabijheid van de schildpad zijn vele zilveren munten op de vloer geplaatst. Zelfs, de binnenwanden van de tempel zijn bezaaid met zilveren munten. Het belangrijkste heiligdom herbergt het levensgrote beeld van Lord Brahma met vier handen en vier gezichten, met uitzicht op de vier fundamentele richtingen. Een beeld van de Godin Gayatri, die bekend staat als de melk Godin, kan worden gezien in de buurt van het idool van Lord Brahma.

De muren van de tempel zijn versierd met mooie beelden van Pauw en Godin Saraswati. Uit de tempel, is er een zilveren deur die leidt naar een kleine grot. Deze kleine grot bestaat uit een tempel van Lord Shiva. In de tijd van Pushkar Fair, is deze tempel verdrongen door mensen in grote aantallen. Op dit punt van de tijd, het erfgoed kampen regelt tenten voor het gemak van pelgrims en toeristen. Brahma Temple krijgt een belangrijke attractie want het is de enige tempel in de wereld waar Lord Brahma wordt aanbeden. Pelgrims komen om hun hulde te brengen en krijg zegeningen van de Heer.